bu yazı ilk  28 mayıs 2007tarihinde yayınlandı.


define: socrates | ancient athenian philosopher; teacher of plato and xenophon (470-399 BC)

üçlü gerçeklik filtresi deyimine tam olarak nerede rastladığımı hatırlamasam da çok hoşuma gittiğinden kırmızı defterime not almamayı unutmamışım.

üçlü gerçeklik filtresini  kabaca  şu şekilde tanımlayabilirim; socrates, birinin ona bir şey demek istemesi üzerine onu durdurup bir kaç soru sorar ve şöyle bir çıkarım yapar: “eğer bana söyleyeceğin şey gerçek değilse, iyi değilse ve bana bir faydası yoksa, neden söyleyesin ki?” arkadaş da bir şey söylemez, uzaklaşır ortamdan (kestirip atmak diye ben buna derim).

ama socrates’ın söyledikleri üzerinde biraz düşündüğünüzde ortaya kötü bir durum çıkıyor. en azından benim için. çünkü  hayatımdaki bazı şeyleri  filtrelediğimde bana zaman kaybından başka bir işe yaramadıklarını anladım.

bu dramatik sahneyi bir kenara bırakıp pazarlamaya geçiyorum; pazarlamayı başka şeylerde aramayı seviyorum. bu nedenle bu filtreyi hemen ürün ve marka kavramına da uyguladım. sonra da şöyle bir çıkarım elde ettim; “eğer ürün fikrim gerçeklerden çok uzaksa, insanlar için iyi değilse ve sonunda bana bir faydası dokunmuyorsa üzerinde düşünmek ve çabalamak neden?”.

socrates’ın yüzyıllar önce çözdüğü bir durumu şirketler de çözerse hem kendilerine faydalı eserler üzerine yoğunlaşacak zamanı bulurlar hem de biz gereksiz ürünlerden kurtuluruz.

 


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir